Bardzo delikatne i letnie ciasto z malinami, jagodami i ananasami. Połączenie tych owoców sprawia, że ciasto jest bardzo smaczne. W zimie możemy wykorzystać mrożone owoce.
Składniki:
350 g mąki pszennej
0,5 szklanki cukru
2 jajka
200 g jogurtu naturalnego
120 ml oleju
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Garść malin
Garść jagód
4 plastry ananasa z puszki
Ciasto jogurtowe - ucierane z jagodami, malinami i ananasem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka ucieramy z cukrem na średnich obrotach. Dodajemy jogurt oraz przesianą mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia. Dolewamy olej. Wszystko ucieramy na gładką masę (powinna mieć dość gęstą konsystencję). Ciasto przelewamy do foremki keksowej (12x23 cm). W ciasto wgniatamy maliny, jagody oraz pokrojone dwa krążki ananasa. Pozostałe dwa układamy na wierzchu ciasta. Pieczemy je w 180*C we wcześniej nagrzanym piekarniku przez 50 minut. Studzimy i lukrujemy.
Komentarze