Ciasto jogurtowe kiwi-truskawka-banan - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić z cukrem na sztywna pianę, dodajemy żółtka ucieramy. Łączymy mąki z proszkiem i kakao. Sypkie składniki łączymy z ubitymi jajkami mieszając drewnianą łyżką. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem. Pieczemy około 15 min. w 180 st.C
2.Żelatynę dzielimy na 3 równe części. 1 część rozrabiamy wraz z 1 galaretką kiwi w 150 ml. wrzątku. Gdy galaretka wystygnie wlewamy ją do jogurtu kiwi (700g). Masę kiwi studzimy i gdy już zacznie tężeć wylewamy na ciasto. Ciasto wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia. Następnie w ten sam sposób przygotowujemy kolejno warstwę truskawkową i bananową. Na warstwie truskawkowej układamy biszkopty zalewamy masą bananową. Pozostałe 2 galaretki kiwi rozrabiamy w 2 szklankach wrzątku i gdy zaczną tężeć wylewamy na warstwę bananową. Ciasto dowolnie dekorujemy.
Komentarze