Ciasto jagodowe na zimno

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Odrobina słodyczy w upalne dni? Nie ma nic lepszego jak lekkie zimne ciacho z galaretką i owocami. Nie za słodkie ponieważ delikatnie kwaśne jagody idealnie równoważą słodki smak śmietany :)

  • 3 godz.

Składniki:

  • 2 opakowania bitej śmietany w proszku
    4 łyżeczki żelatyny
    2 galaretki o smaku owoce leśne
    ok. 200-300g jagód
    dżem jagodowy (niekoniecznie)
    biszkopty
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto jagodowe na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żelatynę rozpuść w poł pół szklanki gorącego mleka i odstaw do schłodzenia. W międzyczasie przygotuj galaretki według przepisu na opakowaniu i również odstaw do schłodzenia.
    Do miski wlej 400ml zimnego mleka, wsyp bitą śmietanę w proszku i ubijaj na najwyżych obrotach przez ok 4-5 min. Pod koniec dodoaj tężejącą żelatynę i dokładnie zmiksuj.
  • 2. Blachę o wymiarcha 24x24 wyłóż biszkoptami, a szczeliny wypełnij dżemem. Następnie wyłóż tężejąca masę śmietanową i wstaw do lodówki, aż całkowicie się zetnie.
    Kiedy galaretki będą się już powoli ścinać wierzch ciasta posyp jagodami i zalej galaretkami.
    Całość wstaw do lodówki na ok 2 godz.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borówki amerykańskie Jagody

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować