Herbaciane z jabłkami

4.5 (200 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min
  • Dla 10 osób

Pyszne, puszyste ciasto z kawałkami czekolady i jabłkami ma bardzo ciekawy smak i bardzo szybko znika z talerza.

  • 30 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • 5 jajek
    280 g cukru
    370 g mąki tortowej
    1 szklanka (250 ml) oleju
    1 szklanka (250 ml) naparu czarnej herbaty
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    1/2 łyżeczki aromatu rumowego
    2 saszetki czarnej herbaty
    2 duże jabłka
    sok z cytryny
    50 g posiekanej gorzkiej czekolady (minimum 70 % kakao)
    1 łyżeczka margaryny
    1 łyżka otrębów pszennych
    cukier puder (do posypania)
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Herbaciane z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy. Jabłka obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na ósemki. Aby nie ściemniały skrapiamy je sokiem z cytryny. Jajka w temperaturze pokojowej ubijamy z aromatem rumowym na niskich obrotach, stopniowo dosypując cukru i cukru waniliowego. Kiedy masa będzie bardzo puszysta i delikatnie zacznie jaśnieć dolewamy olej i ciągle miksujemy. Następnie dolewamy esencję herbacianą. Ponownie miksujemy. Dodajemy po łyżce mąki z proszkiem, cały czas ubijając. Z dwóch saszetek herbaty wysypujemy fusy i ucieramy je starannie na pył w moździerzu. Do masy dodajemy utarte fusy oraz posiekaną czekoladę. Mieszamy. Ciasto wylewamy na blaszkę (23 cm x 26 cm), wysmarowaną margaryną i wysypaną otrębami. Na wierzchu ciasta układamy ósemki jabłek delikatnie je dociskając. Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez około 1 godziny i 10 minut do suchego patyczka. Po wyciągnięciu posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Herbata Herbata Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_12-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować