Herbaciane z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy. Jabłka obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na ósemki. Aby nie ściemniały skrapiamy je sokiem z cytryny. Jajka w temperaturze pokojowej ubijamy z aromatem rumowym na niskich obrotach, stopniowo dosypując cukru i cukru waniliowego. Kiedy masa będzie bardzo puszysta i delikatnie zacznie jaśnieć dolewamy olej i ciągle miksujemy. Następnie dolewamy esencję herbacianą. Ponownie miksujemy. Dodajemy po łyżce mąki z proszkiem, cały czas ubijając. Z dwóch saszetek herbaty wysypujemy fusy i ucieramy je starannie na pył w moździerzu. Do masy dodajemy utarte fusy oraz posiekaną czekoladę. Mieszamy. Ciasto wylewamy na blaszkę (23 cm x 26 cm), wysmarowaną margaryną i wysypaną otrębami. Na wierzchu ciasta układamy ósemki jabłek delikatnie je dociskając. Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez około 1 godziny i 10 minut do suchego patyczka. Po wyciągnięciu posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze