Ciasto drożdżowe ze śmietaną

4.51 (198 ocen)

  • 60 min

Wspaniałe, a posmarowane masełkiem, pycha.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki:
    1/2 kg maki
    2 małe jajka
    0,5 kostki drożdży
    1/2 szkl. kwaśnej śmietany
    ok. 1 szkl.mleka
    3 czubate łyżki cukru
    1 płaskał łyżeczka soli
    cukier waniliowy
    rodzynki
Wystaw ocenę:

4.51 (198 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto drożdżowe ze śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozmieszać w 1/2 szkl. ciepłego mleka i od razu dodać wszystkie pozostałe składniki. Dobrze wyrobić. Dużą blaszkę wysmarować tłuszczem i wyłożyć ciasto. Posmarować jajkiem, posypać kruszonką, przykryć ściereczką aż wyrośnie. Piec do zrumienienia.

Porady

Mleko dodajemy stopniowo, aby ciasto nie było rzadkie. Ciasto można wyrobić w malakserze, zaoszczędzimy czasu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować