Ciasto drożdżowe z kurkumą i borówkami

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczna, lekka, puszysta, wilgotna drożdżówka z jagodami, dzięki kurkumie ma piękny słoneczny kolor ciasto......SMACZNEGO!!!

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • drożdże świeże 7 dag,
    cukier 1 szklanka,
    mleko letnie 1,5 szklanki,
    palma 100 gram stopiona,
    aromat waniliowy 3 krople,
    jajka 1 sztuka "L",
    żółtka 3 sztuki "L",
    mąka tortowa 60 dag,
    sól 1 szczypta,
    kurkuma 2 łyżeczki,
    borówki 500 gram,
    cukier puder 1 szklanka,
    sok z cytryny 1 łyżeczka,
    gorąca woda 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto drożdżowe z kurkumą i borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto drożdżowe z kurkumą i borówkami. 1. Drożdże wkruszyć do misy robota i wymieszać z 1 łyżką cukru, mąki, szklanką letniego mleka, przykryć talerzem i zostawić na 30 minut do podrośnięcia.

    Do zaczynu wsypać resztę cukru, mąki, sól, kurkumę, aromat waniliowy, wbić żółtka i jajko, wlać letni stopiony tłuszcz z mlekiem i hakiem robota wyrabiać z 10 minut.
  • Ciasto drożdżowe z kurkumą i borówkami. 2. Przykryć misę talerzem i zostawić do wyrośnięcia.
  • Ciasto drożdżowe z kurkumą i borówkami. 3. Ciasto po wyrośnięciu łyżką parę razy wyrobić i przełożyć do formy 34x25 cm z papierem do pieczenia, na cieście rozsypać borówki opłukane, ciasto piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół około 55 minut.
  • Ciasto drożdżowe z kurkumą i borówkami. 4. Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny z gorącą wodą i polać po jagodach, zostawić ciasto do wystudzenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować