Ciasto drożdżowe uniwersalne

  • wyświetlono: 1095 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Takie moje podstawowe drożdzowe ciasto, na buleczki, drozdzówki, obważanki

luna19
  • 60min

Składniki


1,5 kg mąki
10 dkg margaryny
8 dkg drożdży
5 żółtek
800 ml mleka
cukier

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto drożdżowe uniwersalne

  • 1. Mleko zagrzać, drożdże rozrobić z 2 łyżkami cukru i ciepłym mlekiem. Żółtka utrzeć z 3 łyżkami cukru. Z mleka, drożdży i niewielkiej ilości mąki zrobić zaczyn. Dodać żółtka utarte z cukrem, roztopioną margarynę i dodając stopniowo mąkę wymieszać ciasto o niezbyt twardej konsystencji. Posypać mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniazdrowie_na_talerzumama_mnie_nauczylawypiekiciasta drożdżowe
 

Komentarze

Podobne przepisy

image-2at19fp

Dodane przez: Magster

CHAŁKA DROŻDŻOWA

Tradycyjna chałka drożdżowa obok...

drożdżowy kogut

Dodane przez: mariosylwia

Drożdżowy kogut

Kogut z ciasta drożdżowego, nadziany...

Bułeczki drożdżowe ze szpinakiem.

Dodane przez: Armi As

Bułeczki drożdżowe ze szpinakiem

Pyszne, mięciutkie, aromatyczne...

Babeczki drożdżowe

Dodane przez: Goszka

Babeczki drożdżowe

Te drożdżowe babeczki upiekłam...

drożdżowe prosiaczki

Dodane przez: mariosylwia

Drożdżowe prosiaczki

Wytrawne bułeczki drożdżowe z farszem...

upieczony łabędź

Dodane przez: Kasja1986

drożdżowe łabędzie

sposób na domowe bułeczki drożdżowe...