Ciasto drożdżowe uniwersalne

4.5 (198 ocen)

  • 60 min

Takie moje podstawowe drożdzowe ciasto, na buleczki, drozdzówki, obważanki

  • 60 min

Składniki:


  • 1,5 kg mąki
    10 dkg margaryny
    8 dkg drożdży
    5 żółtek
    800 ml mleka
    cukier
Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Ciasta

Ciasto drożdżowe uniwersalne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko zagrzać, drożdże rozrobić z 2 łyżkami cukru i ciepłym mlekiem. Żółtka utrzeć z 3 łyżkami cukru. Z mleka, drożdży i niewielkiej ilości mąki zrobić zaczyn. Dodać żółtka utarte z cukrem, roztopioną margarynę i dodając stopniowo mąkę wymieszać ciasto o niezbyt twardej konsystencji. Posypać mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować