WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MINUT
(+ OKOŁO 12 GODZIN CHŁODZENIE)
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 25 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 20-25
WYMIARY BLACHY: 2 BLACHY O WYM. 12*34
Składniki:
660 ml śmietany 30%,
2 śnieżki,
2 galaretki cytrynowe,
2 białe czekolady,
opakowanie wiórków kokosowych (200 g),
około 350 g okrągłych biszkoptów.
Ciasto cytrynowo-kokosowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do garnka wlewam 4 szklanki wody, zagotowuję. W gorącej dokładnie rozpuszczam galaretki i połamaną na kawałki czekoladę, odstawiam do ostygnięcia.
Blachę wykładam papierem do pieczenia, układam biszkopty, delikatnie polewam rozpuszczoną czekoladą.
Kiedy galaretka z czekoladą ostygnie, przygotowuję masę. Ubijam śmietany ze śnieżką. Następnie wlewam powoli zimną galaretkę (cały czas miksując na małych obrotach). Na koniec wsypuję 3/4 paczki wiórków kokosowych, mieszam delikatnie łyżką do całkowitego połączenia składników.
Na biszkopty wylewam połowę masy śmietanowo-cytrynowej, wkładamna około 30-50 minut do lodówki (aż nieco stężeje). Układam kolejną warstwę biszkoptów, następnie wykładam pozostałą masę. Wierzch posypuję pozostałymi wiórkami kokosowymi. Wkładam do lodówki na około 12 godzin.
Porady
Wierzch ciasta można także obsypać wiórkami białej czekolady. :)
Komentarze