1.Przygotowanie biszkoptu:
białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Zmniejszyć obroty miksera i po łyżce dodawać cukier, a następnie po jednym żółtku, każde dodając dopiero kiedy poprzednie będzie dobrze wymieszane z masą. Wyłączyć mikser i do masy wsypać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać drewnianą łyżką lub łopatką do ciasta.
Formę wysmarować masłem i posypać bułką tartą lub mąką. Gotowe ciasto przełożyć do formy, wyrównać wierzch i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st.C. Piec przez około 20 minut. Upieczony biszkopt wystudzić i przekroić na pół tak, aby powstały dwa blaty.
2.Przygotowanie masy budyniowej:
1,5 szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym i mąką ziemniaczaną. Dodać do gotującego się mleka i szybko mieszać, żeby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia pod przykryciem (od czasu do czasu przemieszać). Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo zimny budyń.
3.Przygotowanie ciasta:
jeden blat biszkoptu włożyć do formy i nasączyć połową soku pomarańczowego. Nałożyć połowę masy budyniowej. Przykryć drugim blatem biszkoptu i nasączyć go resztą soku. Nałożyć resztę masy. Na masę wyłożyć herbatniki. Na herbatnikach rozsmarować masę krówkową, na masie ułożyć krakersy, na krakersach ubitą śmietanę ze śmietan-fix.
Wierzch ciasta posypać tartą czekoladą.
Gotowe ciasto schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc.
Porady
Zawsze można zmniejszyć ilość cukru dodanego do ciasta.
Komentarze