Ciasto Balowe

0 (0 ocen)

Ciasto dla wielbicieli bardzo słodkich deserów. Warto je zrobić, bo poza tym, że jest dobre, to ładnie wygląda.

Składniki:

  • Składniki (na blachę 32 x 24 cm)
    na biszkopt:
    4 jaja
    ½ szklanki mąki pszennej
    ½ szklanki mąki ziemniaczanej
    ¾ szklanki cukru pudru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    na masę budyniową:
    4 żółtka
    ¾ szklanki cukru zwykłego
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    2 szklanki mleka
    2 kopiate łyżki mąki ziemniaczanej
    250g masła
    do nasączenia:
    ok. 1 szklanki soku pomarańczowego
    dodatkowo do przełożenia:
    1 puszka masy krówkowej (500g) lub puszka słodzonego mleka skondensowanego
    ok. 140g herbatników
    niecałe 100g krakersów
    500ml słodkiej śmietany 30%
    2 opakowania śmietan-fix
    100 g białej czekolady startej na dużych oczkach
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto balowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie biszkoptu:
    białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Zmniejszyć obroty miksera i po łyżce dodawać cukier, a następnie po jednym żółtku, każde dodając dopiero kiedy poprzednie będzie dobrze wymieszane z masą. Wyłączyć mikser i do masy wsypać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać drewnianą łyżką lub łopatką do ciasta.
    Formę wysmarować masłem i posypać bułką tartą lub mąką. Gotowe ciasto przełożyć do formy, wyrównać wierzch i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st.C. Piec przez około 20 minut. Upieczony biszkopt wystudzić i przekroić na pół tak, aby powstały dwa blaty.
  • 2. Przygotowanie masy budyniowej:
    1,5 szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym i mąką ziemniaczaną. Dodać do gotującego się mleka i szybko mieszać, żeby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia pod przykryciem (od czasu do czasu przemieszać). Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo zimny budyń.
  • 3. Przygotowanie ciasta:
    jeden blat biszkoptu włożyć do formy i nasączyć połową soku pomarańczowego. Nałożyć połowę masy budyniowej. Przykryć drugim blatem biszkoptu i nasączyć go resztą soku. Nałożyć resztę masy. Na masę wyłożyć herbatniki. Na herbatnikach rozsmarować masę krówkową, na masie ułożyć krakersy, na krakersach ubitą śmietanę ze śmietan-fix.
    Wierzch ciasta posypać tartą czekoladą.
    Gotowe ciasto schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc.

Porady

Zawsze można zmniejszyć ilość cukru dodanego do ciasta.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować