Ciastka stemplowane

4.41 (174 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Kruche maślane ciasteczka idealne na każdą okazję. Smakują nie tylko dzieciom, a swój ciekawy kształt zawdzięczają uroczym stempelkom.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
    125 g zimnego masła
    1 jajko
    100 g cukru pudru
    cukier waniliowy
Wystaw ocenę:

4.41 (174 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka

Ciastka stemplowane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, cukier waniliowy, masło pokrojone w kostkę i jajko.
    Szybko zagnieść gładkie ciasto i uformować w kulę.
    Owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na godzinę.
    Po tym czasie piekarnik nastawić na 180 stopni C.
    Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 4 mm, podsypując blat mąką.
    Wyciąć ciasteczka foremką i przenieść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
    Na każdym ciastku zrobić stempel :)
    Wstawić do piekarnika i piec około 12-13 minut, aż brzegi się zarumienią.
    Wyjąć i wystudzić na kratce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować