ciasteczka kruche z marmoladą

4.5 (187 ocen)

  • 60 min

moja córka je uwielbia i jeszcze większą frajdę ma podczas ich przygotowywania.

  • 60 min

Składniki:

  • ciasto:
    150g miękkiego masła
    55g cukru pudru
    1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    225g mąki krupczatki
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    marmolada do przekładania ciasteczek
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka

Ciasteczka kruche z marmoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło, cukier i wanilię utrzeć na gładką masę. Wsypać mąkę krupczatkę i ziemniaczaną i całość zagnieść razem. Następnie rozwałkować najlepiej pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość około 3-4 mm.Wstawić do ochłodzenia do lodówki ok. 30 min. za pomocą foremek wycinamy dowolne kształty. Pamiętamy, żeby zawsze była parzysta liczba wyciętych kształtów. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem i piec w 180*C przez około 10 -12 minut. Ostudzone ciasteczka przekładamy marmoladą i posypujemy cukrem pudrem.

Porady

wspaniale można spędzić czas w kuchni z córeczką. zamiast marmolady polecam konfiturę z domowej spiżarni.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować