CIASTECZKA GRZEBYCZKI

4.5 (179 ocen)

Pyszne krucho-drożdżowe ciasteczka z powidłami.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
    1 szklanka cukru
    1 cukier waniliowy
    50 gr drożdży
    3 żółtka
    1,2 szklanki śmietany
    1 kostka margaryny

    1 słoiczek powideł

Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka

Ciasteczka grzebyczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śmietanę wlać do miseczki , dodać pokruszone drożdże i 1/2 szklanki cukru , odstawić na 10 minut aby ruszyły.

    Mąkę wysypać na stolnicę dodać margarynę , resztę cukru i cukier waniliowy , posiekać nożem zrobić dołek wlać śmietanę i żółtka.
    Zagnieść ciasto.
    Rozwałkować , wycinać kwadrat , smarować powidłami , zwinąć w rulonik,
    z jednej strony po długości zrobić nacięcią nie do końca , wywijać w kształcie grzebyka .

    Piec w temperaturze 180 stopni około 10 minut , na złoty kolor.
    Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować