Ciasteczka francuskie z jabłkami i dżemem

5 (4 ocen)

  • 1 min
  • Dla 1 osoby

Jabłka i konfitura figowa to dla mnie idealne połączenie, poniżej pomysł na prosty, szybki do przygotowania, przepyszny deser.

  • 1 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
    Jabłko - na jedno ciasteczko przypadają dwa kawałeczki jabłka
    Konfitura figowa lub inny ulubiony dżem
    Cukier puder
Wystaw ocenę:

5 (4 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka

Ciasteczka francuskie z jabłkami i dżemem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasta 1. Jabłka obrać, pokroić najpierw w ćwiartki, po czym usunąć nasiona i pokroić na półplasterki. Ciasto francuskie rozwinąć, pociąć na kwadraty o boku ok. 6 cm. Na kwadraty wyłożyć łyżeczkę dżemu i dwa plasterki jabłka tak, aby zachodziły na siebie.
    Rogi kwadratów skleić tak, aby powstałą miseczka.
    Ciasteczka piec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, ok 15-20 w temp. ok. 200°C do uzyskania idealnego złotego koloru.
    Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dżem owocowy Jabłka Ciasto francuskie

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Ciasteczka z dżemem

To może cię zainteresować