CIASTECZKA CYNAMONOWE Z MARCEPANEM, MIGDAŁAMI I RUMEM

5 (152 ocen)

  • 2 godz. 30 min

ciasteczka specjalne dla wielbicieli marcepanu

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej

    2 łyżeczki cynamonu

    szczypta soli

    1 szklanka cukru pudru

    100g masła

    1 jajko + 1 żółtko

    1 szklanka mielonych migdałów

    400g masy marcepanowej

    5 łyżek mleka

    5 łyżek rumu

    płatki migdałowe i polewa czekoladowa do ozdoby
Wystaw ocenę:

5 (152 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka

Ciasteczka cynamonowe z marcepanem, migdałami i rumem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, cynamon, szczyptę soli, pół szklanki cukru pudru, masło pokrojone na kawałki, jajko, żółtko zagnieść na jednolitą masę.
    Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 2 godziny.
  • 2. Mielone migdały i 2 łyżki rumu dodać do masy marcepanowej i zagnieść na jednolitą masę. Z masy uformować 3 wałki o długości 30 cm.
  • 3. Ciasto podzielić na 3 części. Każdą rozwałkować na blacie posypanym mąką, na prostokąt o wymiarach 10 X 30cm.

    Ciasto posmarować mlekiem przy pomocy pędzla. Na ciasto położyć wałek z masy marcepanowej i zwinąć.

    Powstałe 3 wałki ułożyć na blasze wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia złączeniem w dół.
  • 4. Piec w nagrzanym piekarniku około 25 min. w temperaturze 180°C.
  • 5. Pozostałe pół szklanki cukru pudru wymieszać z 3 łyżkami rumu.

    Jeszcze ciepłe wałki posmarować lukrem i posypać płatkami migdałowymi. Polać polewą czekoladową.

    Ostudzić na kratce z piekarnika. Kolejno pokroić na plasterki o grubości około 1,5 cm.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować