Ciasto herbatniki z rumem i marcepanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Upiec biszkopt: białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na sztywną pianę. Do żółtek dajemy proszek do pieczenia i dajemy ocet, energicznie mieszamy do powstania piany następnie łączymy z pianą z białek i zmniejszamy obroty miksera o połowę następnie dajemy przesiana mąkę. Gotowy biszkopt wylewam na blaszkę 23 x 36 wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika pieczemy ok 25 min z termoobiegiem w temp 175st. Po upieczeniu przedzielić na dwa blaty i ostudzić.
Ugotować budyń według informacji na opakowaniu. Ostudzić.
Margarynę utrzeć, stopniowo dodawać ostudzony budyń.
Polewa czekoladowa: do jednego rondelka dajemy składniki na polewę i na bardzo delikatnym ogniu, ciągle mieszając rozpuszczamy składniki – nie możemy doprowadzić do zagotowania.
Na jeden blat ciasta smarujemy ½ masy budyniowej na to układamy rozwałkowana masę marcepanową delikatnie nacieram jeszcze raz odrobina masy żeby skleić drugi blat biszkoptu. Przykrywamy drugim blatem ciasta na górę smarujemy drugą częścią masy budyniowej na to układamy namoczone herbatniki w rumie. Na samą górę wylewamy polewę czekoladową.
Komentarze