Ciacho z rabarbarem i jabłkami

0 (0 ocen)

Wilgotne ciasto , dobre na drugie śniadanie lub podwieczorek ze szklanką mleka

Składniki:

  • • 2 duże jaja
    • 1 szklanka cukru
    • 1 cukier wanilinowy
    • 2 szklanki mąki pszennej
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 5 łyżek oleju
    • 1 szklanka śmietany
    • 6 łodyg rabarbaru ( cienkiego lub mniej grubszego)
    • 5 łyżek cukru
    • 1 jabłko
    • 3 łyżki dżemu jabłkowego( tarte jabłka z cynamonem przesmażone)





Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciacho z rabarbarem i jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rabarbar pokroić na 1,5 cm kawałki.
    Do garnka wsypać cukier i podgrzać go.
    Gdy cukier będzie gorący włożyć rabarbar i smażyć go przez 3 minuty.
  • 2. Jajka wbić do miski, dodać cukier i cukier wanilinowy, ubić na puszystą masę .
    Dodać śmietanę,olej oraz mąkę razem z proszkiem do pieczenia i wymieszać.
    Składniki zmiksować do połączenia się składników w jednolitą masę.
  • ciasto z rabarbarem 3. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć na to rabarbar, dżem i jabłko pokrojone w cienkie plasterki
  • 4. wyłożyć masę na rabarbar i rozsmarować równo
  • 5. Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 stopni i piec przez około 30 minut, do czasu aż ciasto urośnie, a wierzch lekko się zrumieni
  • 6. po upieczeniu ciasto wyłożyć je do góry nogami, zdjąć papier i ponownie włożyć do blaszki( rabarbarem do góry)
  • 7. po ostudzeniu posypać cukrem pudrem

Porady

zamiast śmietany może być gęsty jogurt zamiast oleju może być masło roztopione do posypania można dodać też cynamon

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować