Ciacho z rabarbarem i jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rabarbar pokroić na 1,5 cm kawałki.
Do garnka wsypać cukier i podgrzać go.
Gdy cukier będzie gorący włożyć rabarbar i smażyć go przez 3 minuty.
2.Jajka wbić do miski, dodać cukier i cukier wanilinowy, ubić na puszystą masę .
Dodać śmietanę,olej oraz mąkę razem z proszkiem do pieczenia i wymieszać.
Składniki zmiksować do połączenia się składników w jednolitą masę.
3.Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć na to rabarbar, dżem i jabłko pokrojone w cienkie plasterki
4.wyłożyć masę na rabarbar i rozsmarować równo
5.Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 stopni i piec przez około 30 minut, do czasu aż ciasto urośnie, a wierzch lekko się zrumieni
6.po upieczeniu ciasto wyłożyć je do góry nogami, zdjąć papier i ponownie włożyć do blaszki( rabarbarem do góry)
7.po ostudzeniu posypać cukrem pudrem
Porady
zamiast śmietany może być gęsty jogurt
zamiast oleju może być masło roztopione
do posypania można dodać też cynamon
Komentarze