Chrupiące placki ziemniaczane z grzybami prawdziwkami w śmietanie

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczne, chrupiące placki ziemniaczana z grzybami prawdziwkami w śmietanie, doskonałe danie na obiad, na kolację.........SMACZNEGO!!!

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ziemniaki 2,5 kg,
    jajka 2 sztuki "L",
    mąka pszenna 1 szklanka,
    bułka tarta 3/4 szklanki,
    kucharek 2 łyżki,
    papryka ostra 1 łyżeczka,
    cebula 1 średnia,
    ząbki czosnku 3 sztuki

    prawdziwki 1 kg,
    woda 2 szklanki do sparzenia,
    masło 2 łyżki,
    cebula 1 sztuka średnia,
    sól 1 łyżeczka,
    pieprz mielony 1 łyżeczka,
    śmietana 12% 200 gram,
    natka pietruszki 1/2 pęczka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Placki Placki ziemniaczane

Chrupiące placki ziemniaczane z grzybami prawdziwkami w śmietanie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Chrupiące placki ziemniaczane z grzybami 1. W robocie na tarczy do ziemniaków na placki zetrzeć ziemniaki do miski, zostawić na 20 minut i delikatnie odlać wodę z ziemniaków, dodać startą cebulę z czosnkiem, kucharka, mąkę, tartą bułkę, jajka, paprykę ostrą i wszystko wymieszać.
  • Chrupiące placki ziemniaczane z grzybami 2. Od razu smażyć nie duże placki na gorącym oleju na rumiano z każdej strony, odkładać na talerz.
  • Chrupiące placki ziemniaczane z grzybami 3. Prawdziwki oczyścić, pokroić na kawałki średnie, w garnku zalać wodą
    i tylko zagotować, wylać grzyby na sito.

    Masło stopić na patelni, wsypać pokrojoną cebulę i zeszklić, co jakiś cas zamieszać, wsypać z sita grzyby, sól, pieprz mielony i dusić z 10 minut, wlać śmietanę i na średnim ogniu gotować z 3 minuty.

    Placki podać z grzybami i natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować