Chrupiące placki ziemniaczane z grzybami prawdziwkami w śmietanie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W robocie na tarczy do ziemniaków na placki zetrzeć ziemniaki do miski, zostawić na 20 minut i delikatnie odlać wodę z ziemniaków, dodać startą cebulę z czosnkiem, kucharka, mąkę, tartą bułkę, jajka, paprykę ostrą i wszystko wymieszać.
2.Od razu smażyć nie duże placki na gorącym oleju na rumiano z każdej strony, odkładać na talerz.
3.Prawdziwki oczyścić, pokroić na kawałki średnie, w garnku zalać wodą
i tylko zagotować, wylać grzyby na sito.
Masło stopić na patelni, wsypać pokrojoną cebulę i zeszklić, co jakiś cas zamieszać, wsypać z sita grzyby, sól, pieprz mielony i dusić z 10 minut, wlać śmietanę i na średnim ogniu gotować z 3 minuty.
Komentarze