Delikatne cytrynowe gofry

3 (1 ocen)

  • 45 min

Cieszą podniebienie dzieciaczków :)

  • 45 min

Składniki:

  • 2 jajka
    1/2 szklanki oleju
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 szklanki mleka
    2 szklanki mąki
    sól
    aromat cytrynowy
Wystaw ocenę:

3 (1 ocen)

Zobacz również:

Desery

Delikatne cytrynowe gofry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielamy od żółtek. Z białek i szczypty soli ubijamy sztywną pianę.
    Żółtka miksujemy z olejem, aromat cytrynowy dodajemy make, proszę do pieczenia i mleko. następnie delikatnie mieszamy z ubitymi białkami. ciasto powinno mieć lekko gęstawą konsystencje.
    Gofrownicę delikatnie smarujemy olejem ( tylko przed nalaniem pierwszej porcji ciasta) i rozgrzewamy. Nalewamy tak, żeby delikatnie przykryć całą powierzchnię.

Porady

Ważne !!! wykładać gofry na kratkę, żeby ciepło mogło swobodnie odparować to jest gwarancja chrupkości gofrów.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować