Chrupiąca sałatka z jajkiem i sosem czosnkowym

4 (1 ocen)

  • 15 min
  • Dla 4 osób

Zielona sałata, jajko, pomidorki koktajlowe, czerwona cebulka i pestki słonecznika, a wszystko pokryte aksamitnym sosem czosnkowym i posypane szczypiorkiem.

  • 15 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 5 jaj
    garść pomidorków koktajlowych
    1 czerwona cebula
    100 g sałaty lodowej
    garść pestek słonecznika
    szczypiorek

    SOS:

    5 łyżek jogurtu greckiego
    3 ząbki czosnku
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Chrupiąca sałatka z jajkiem i sosem czosnkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ugotowac na półmiękko, wystudzić, obrać i pokroić na połówki.
    Pomidorki umyć, poprzekrawać.
    Cebulę obrać, pokroić w piórka.
    Sałatę umyć, porwać na drobne kawałki.
    Szczypiorek umyć, drobno posiekać.
    Pestki słonecznika podprażyć na suchej patelni.

    Jogurt wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawić solą i pieprzem.

    Na pólmisek wyłożyć sałatę, następnie połówki jajek. Pomiędzy nie ułożyć piórka cebuli, połówki pomidorków.
    Całość polać sosem czosnkowym, posypać posiekanym szczyiorkiem i prażonymi pestkami słonecznika.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować