Zielona sałata, jajko, pomidorki koktajlowe, czerwona cebulka i pestki słonecznika, a wszystko pokryte aksamitnym sosem czosnkowym i posypane szczypiorkiem.
Chrupiąca sałatka z jajkiem i sosem czosnkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka ugotowac na półmiękko, wystudzić, obrać i pokroić na połówki.
Pomidorki umyć, poprzekrawać.
Cebulę obrać, pokroić w piórka.
Sałatę umyć, porwać na drobne kawałki.
Szczypiorek umyć, drobno posiekać.
Pestki słonecznika podprażyć na suchej patelni.
Jogurt wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawić solą i pieprzem.
Na pólmisek wyłożyć sałatę, następnie połówki jajek. Pomiędzy nie ułożyć piórka cebuli, połówki pomidorków.
Całość polać sosem czosnkowym, posypać posiekanym szczyiorkiem i prażonymi pestkami słonecznika.
Komentarze