Sałatka z jajkiem, oliwkami i sosem czosnkowym

4.5 (173 ocen)

Polecam tę sałatkę na ciepłe wiosenne dni. Także na Wielkanoc dobrze się sprawdzi, dzięki jajkom, które grają tutaj jedną z głównych ról.

Składniki:

  • główka sałaty lodowej
    4 jajka
    150g serka sałatkowego lub fety
    3 łyżeczki kaparów
    10 oliwek zielonych
    4 łyżki ziaren słonecznika

    sos:
    150g jogurtu naturalnego
    3 ząbki czosnku
    2 łyżki oleju lnianego
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka z jajkiem, oliwkami i sosem czosnkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Liście sałaty rwiemy na kawałki (nie kroimy nożem!) do miski.
  • 2. Jogurt, czosnek i olej miksujemy na gładki sos. Doprawiamy solą i pieprzem. Polewamy nim sałatę.
  • 3. Jajka gotujemy na twardo. Obieramy, kroimy w ćwiartki. Ser kroimy w kostki. Oliwki przekrawamy na pół. Wszystko układamy na sałacie. Posypujemy kaparami.
  • 4. Słonecznik prażymy na suchej patelni, na złoto. Obsypujemy nim sałatkę.

Porady

Przed podaniem sałatkę schładzamy w lodówce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować