Chlebek wieloziarnisty na serwatce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wsypać mąkę krupczatkę, mąkę pszenną graham i wymieszać.
2.Dodać otręby pszenne i wymieszać.
3.Wszystkie ziarna zrumienić na suchej patelni.
4.Dodać ziarna do miski i wymieszać, dodać też sól i cukier i wymieszać drewnianą łyżką.
5.Świeże drożdże rozdrobnić palcami, włożyć do miski i wymieszać.
6.Do zawartości miski wlać 1 litr serwatki i dokładnie wymieszać łyżką drewnianą.
7.Pozostawić ciasto w misce na 20 minut do lekkiego wyrośnięcia.
8.Po tym czasie odgazować ciasto, następnie włożyć do foremek ( u mnie silikonowych ) i ponownie pozostawić do wyrośnięcia na 15 minut.
9.Wstawić do nagrzanego piekarnika do 230 stopni C na 15 minut. Po 15 minutach zmniejszyć temperaturę do 200 stopni C i piec jeszcze przez 30 35 minut.
10.Wyjąć upieczony chlebek z foremek i wystudzić najlepiej na kratce.
11.Smacznego !!! Do chleba można dodawać dowolne ziarna, zależy co kto lubi. Chlebek jest naprawdę bardzo smaczny i co najważniejsze mało pracochłonny.
Komentarze