Chlebek wieloziarnisty na serwatce

0 (0 ocen)

To bardzo szybki chlebek do zrobienia i bardzo smaczny.

Składniki:

  • 90 dag mąki krupczatki
    10 dag mąki pszennej graham
    1 łyżka otrębów pszennych
    3 łyżki słonecznika łuskanego
    3 łyżki sezamu
    3 łyżki siemienia lnianego
    1 łyżka soli
    2 łyżeczki cukru
    42 g świeżych drożdży
    1 litr serwatki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Chlebek wieloziarnisty na serwatce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-24oarvy 1. Do miski wsypać mąkę krupczatkę, mąkę pszenną graham i wymieszać.
  • image-20rlrv7 2. Dodać otręby pszenne i wymieszać.
  • image-1b3xnl0 3. Wszystkie ziarna zrumienić na suchej patelni.
  • image-1dd62t2 4. Dodać ziarna do miski i wymieszać, dodać też sól i cukier i wymieszać drewnianą łyżką.
  • image-275gdbp 5. Świeże drożdże rozdrobnić palcami, włożyć do miski i wymieszać.
  • image-0080ck4 6. Do zawartości miski wlać 1 litr serwatki i dokładnie wymieszać łyżką drewnianą.
  • image-2aw01lk 7. Pozostawić ciasto w misce na 20 minut do lekkiego wyrośnięcia.
  • image-0fsx1yp 8. Po tym czasie odgazować ciasto, następnie włożyć do foremek ( u mnie silikonowych ) i ponownie pozostawić do wyrośnięcia na 15 minut.
  • image-0577wi2 9. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 230 stopni C na 15 minut. Po 15 minutach zmniejszyć temperaturę do 200 stopni C i piec jeszcze przez 30 35 minut.
  • image-04x1bxd 10. Wyjąć upieczony chlebek z foremek i wystudzić najlepiej na kratce.
  • image-0ixg9d1 11. Smacznego !!! Do chleba można dodawać dowolne ziarna, zależy co kto lubi. Chlebek jest naprawdę bardzo smaczny i co najważniejsze mało pracochłonny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować