CHLEBEK MAMUNI

0 (0 ocen)

  • 8 godz.

JEST TROCHĘ PRACOCHŁONNY, A JEGO SMAK JEST TEGO WART.

  • 8 godz.

Składniki:

  • 3/4 SZKL, ZAKWASU CHLEBOWEGO
    1 KG MĄKI PSZENNEJ
    1 ŁYŻKA SOLI
    1 SZKL. MĄKI ŻYTNIEJ
    3/4 SZKL. PŁATKÓW OWSIANYCH
    0,5 SZKL. LNU
    0,5 SZKL. NASION DYNI
    0,5 SZKL. SŁONECZNIKA
    5 DKG DROŻDŻY ŚWIEŻYCH
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Zakwas

Chlebek mamuni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. DO ZAKWASU DODAĆ 1 SZKL. LETNIEJ WODY I MĄKĘ ŻYTNIĄ. WYMIESZAĆ I ODSTAWIĆ NA MINIMUM 5 GODZIN, LUB CAŁĄ NOC.
  • CHLEBEK MAMUNI 2. DODAĆ MĄKĘ, SÓL, 2,5 SZKL. LETNIEJ WODY I DROŻDŻE ROZPUSZCZONE W 0,5 SZKL. WODY I ZIARNA Z PŁATKAMI. WYROBIĆ I ODSTAWIĆ NA 1 GODZINĘ.
  • 3. CIASTO WYŁOŻYĆ DO WYSYPANYCH BUŁKĄ TARTĄ LUB KASZĄ MANNĄ BLASZEK KEKSÓWEK DO 3/4 ICH WYSOKOŚCI I ODSTAWIĆ DO PODROŚNIĘCIA W CIEPŁE MIEJSCE NA OKOŁO 20 MIN. POSMAROWAĆ WODĄ, MLEKIEM LUB ROZKŁÓCONYM JAJKIEM I WSTAWIĆ DO PIEKARNIKA NAGRZANEGO DO 200C, PO CZYM ZMNIEJSZYĆ TEMPERATURĘ DO 170C. PIEC 1 GODZINĘ.
  • 4. PO WYJĘCIU Z PIEKARNIKA WIERZCH POSMAROWAĆ MASŁEM, OKRYĆ FOLIĄ I ŚCIERKĄ I ODSTAWIĆ NA 1 GODZINĘ.

Porady

PO WYROBIENIU CIASTA (KROK 2) MOŻNA ODŁOŻYĆ KILKA ŁYŻEK DO SŁOIKA, SZCZELNIE ZAKRĘCIĆ I WSTAWIĆ DO LODÓWKI. BĘDZIEMY MIELI ZAKWAS NA KOLEJNY WYPIEK. MOŻNA PRZECHOWYWAĆ GO W LODÓWCE KILKA TYGODNI. MOŻNA DODAWAĆ SWOJE ULUBIONE ZIARNA I BAKALIE, NP, SUSZONĄ ŻURAWINĘ, ŚLIWKI CZY SEZAM

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować