Chlebek bananowy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 5 min

Bywa tak, że zakupiony produkt spożywczy schowamy do lodówki i o nim zapominamy. Jeśli chodzi o mnie, to ja często tak mam. Zazwyczaj zapominam o bananach. Dojrzałe banany do zjedzenia się już nie bardzo nadają, ale szkoda jest je wyrzucić. Takie banany najlepiej wykorzystać do wypieków.

  • 1 godz. 5 min

Składniki:

  • 100 g sera koziego
    5 garści pistacji
    2 garście suszonej żurawiny
    350 g mąki
    60 g cukru waniliowego
    2 jajka
    5 dojrzałych bananów
    1/3 szklanki oleju
    0,5 łyżeczki aromatu rumowego
    0,5 łyżeczki sody spożywczej
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Ciasta Desery

Chlebek bananowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Najpierw przygotowujemy dodatki, które dodamy do ciasta. Ser kozi kroimy w kostkę. Pistacje (pozbywamy się łupin) siekamy drobno. Żurawinę możemy pokroić lub wrzucić w całości. Potem przygotowujemy ciasto. Mieszamy ze sobą suche składniki (mąka, sodę, sól), a mokre składniki ze sobą (jajka, cukier, drobno rozdrobnione banany, olej i aromat). Dodajemy suche składniki do mokrych i mieszamy aż do uzyskania jednolitego masy. Na koniec dodajemy dodatki i delikatnie mieszamy. Ciasto wlewamy do formy wyłożonej papierem. Chlebek wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na około 55 minut.

Porady

Ser kozi najlepiej, żeby nie był zbyt kremowy. W przeciwny przypadku pod wpływem ciepła się roztopi.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować