Wspaniale pachnie, jeszcze lepiej smakuje i długo utrzymuje świeżość
Składniki:
50 dag mąki pszennej typ 650
17 dag aktywnego zakwasu żytniego – u mnie własnej roboty według przepisu
http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/chlebowy-zakwas-zytni
13 dag odciśniętej kiszonej kapusty
200 ml letniej wody
łyżeczka drożdży suszonych
łyżeczka soli
łyżeczka cukru
łyżeczka kminku – niekoniecznie – można dać go do środka lub obsypać wierzch
*wszystkie łyżeczki płaskie
Chleb z kiszoną kapustą na zakwasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę odcisnęłam i bardzo drobno posiekałam.
2.Do miski przesiałam mąkę, dodałam do niej drożdże, sól i cukier, wymieszałam. Dolałam czynny zakwas (wyjęłam go z lodówki 3-4 godziny wcześniej, żeby się „obudził”) i letnią wodę.
3.Całość wymieszałam najpierw drewnianą łyżką, a następnie wyrobiłam ręką i dodałam posiekaną kapustę. Dokładnie wymieszałam – w tym momencie ciasto nabrało śmiesznie kleistej konsystencji.
4.Keksówkę o wymiarach 9x27 cm wyłożyłam papierem do pieczenia, przełożyłam do niej ciasto, wyrównałam je i przykryłam ściereczką.
5.Blaszkę postawiłam na 4 godziny przy ciepłym grzejniku, z dala od przeciągów. Po tym czasie ciasto było pięknie wyrośnięte, więc posypałam je kminkiem (nie wiem po co, bo mąż i tak pracowicie go później oskubał) i wstawiłam do nagrzanego piekarnika. Piekłam 45 minut w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem.
6.Po wyjęciu z piekarnika "obrałam" go z papieru do pieczenia i przełożyłam na kratkę kuchenną do wystudzenia. Chleb wspaniale smakuje z żółtym serem i pomidorem, ale i z samym masłem też jest nie do pogardzenia.
Komentarze