Chleb pełnoziarnisty z nasionami i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zaczyn: drożdże rozmieszac z cukrem, łyżka soli i 50 ml wody, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2.Do zaczynu dodać mąkę oraz wodę i sól rozmieszana w niewielkiej ilości wody, wyrabiać ciasto do momentu aż będzie odchodziło od ścianek naczynia, jeśli potrzeba dodać mąki. Odstawić w ciepłe miejsce a naczynie nakryć ściereczką.
3.Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyłożyć na stolnicę podsypanej mąka, do ciasta dodać nasiona, zarobić ponownie ciasto, podzielić na pół. Do wcześniej wysmarowanych tłuszczem foremek wyłożyć ciasto, posmarować ciepła wodą lub roztrzepanym białkiem, posypać nasionami i odstawić w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia.
4.Pieczenie w temp. 220 stopni przez ok. 45-60 minut. Po upieczeniu chlebki wystudzić na kratce.
Komentarze