Chleb pełnoziarnisty z nasionami i żurawiną

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Domowy pachnący chlebek z dużą ilością ziaren i żurawiną znika jeszcze ciepły.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg mąki wieloziarnisty chlebowej (pszenno-zytnia-orkiszowa)- typ 2000
    750 ml letniej wody
    5 dag świeżych drożdży
    1 łyżka soli
    1/2 łyżeczki cukru
    1/2 szklanki suszonej żurawiny
    1 łyżka ziaren słonecznika
    1 łyżka ziaren siemienia lnianego
    1 łyżka ziaren sezamu

    Do posypania ziarna: sezam, słonecznik, dynia

    Formy: 2 keksówki
    Tłuszcz do formy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Chleb pełnoziarnisty z nasionami i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczyn: drożdże rozmieszac z cukrem, łyżka soli i 50 ml wody, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • 2. Do zaczynu dodać mąkę oraz wodę i sól rozmieszana w niewielkiej ilości wody, wyrabiać ciasto do momentu aż będzie odchodziło od ścianek naczynia, jeśli potrzeba dodać mąki. Odstawić w ciepłe miejsce a naczynie nakryć ściereczką.
  • 3. Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyłożyć na stolnicę podsypanej mąka, do ciasta dodać nasiona, zarobić ponownie ciasto, podzielić na pół. Do wcześniej wysmarowanych tłuszczem foremek wyłożyć ciasto, posmarować ciepła wodą lub roztrzepanym białkiem, posypać nasionami i odstawić w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia.
  • 4. Pieczenie w temp. 220 stopni przez ok. 45-60 minut. Po upieczeniu chlebki wystudzić na kratce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować