CHLEB NA PODPIWKU!!!

0 (0 ocen)

  • 20 godz.

Wspaniały w smaku i zdrowy chleb. Nowością jest zastosowany w technologii produkcji podpiwek zamiast wody. przepis jest czasochłonny, ale zdecydowanie wart zaangażowania. Ten smak będzie za Tobą chodził. Tym chlebkiem będziesz się delektował/a. Będzie pachnący, smaczny i wilgotny przez kilka dni.

  • 20 godz.

Składniki:

  • Składniki na żurek na bazie podpiwka-
    zakwas - 3 dag
    mąka żytnia - 4 dag
    podpiwek ( napój) 0.18 L

    Składniki na ciasto-
    żurek na podpiwku - 25 dag,
    mąka pszenna typ 750 - 43 dag
    mąka żytnia typ 720 - 22 dag
    podpiwek - 0.23 L
    drożdże świeże - 1 dag
    sól kamienna - 0.7 dag
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Chleb na podpiwku!!! - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Opis technologiczny.
    Żurek zamieszać z podanych składników do jednolitej rzadkiej konsystencji. Ważne jest, żeby po zamieszaniu posiadał temperaturę pokojową ok. 22 °C i pozostawić na 16-18 godzin, również w temperaturze pokojowej w celu dojrzewania. Dojrzały żurek zamieszać z pozostałymi składnikami na ciasto do sztywnej jednolitej gęstej konsystencji ciasta. Pozostawić do wyrośnięcia na około 40 min, wszystko nadal w temp pokojowej. Dobrze przykryć ciasto ręcznikiem kuchennym.
    Po wyrośnięciu zbić ciasto zaciągając boki na górę w celu pozbycia się z ciasta powietrza i uformować okrągły bochenek, można również uformować wzdłużnie i lekko ponacinać. Pozostawić do wyrośnięcia na około 40 min. w zależności od temperatury otoczenia. Przed włożeniem do piekarnika dobrze jest zwilżyć wierzchnią warstwę wodą pędzelkiem. Piec około 50 min. w temp. 210 °C. Dla urozmaicenia jako dodatki można zastosować różne ziarna, podobnie jak w chlebach wyprodukowanych na bazie wody. Można zastosować do chleba większą proporcję mąki żytniej, jednak trzeba przy tym pamiętać o stosunku ilości żurku do ilości użytej mąki żytniej, czyli o tyle trzeba zwiększyć ilość żurku.

Porady

Trochę ważnych informacji. Zalecam pozyskanie zakwasu z pobliskiej piekarni, ponieważ potrzebna jest niewielka ilość do sporządzenia żurku, poza tym musi być właściwa jakość tego zakwasu, bo jest on podstawą do prawidłowego rozmnażania kultur bakteryjnych. Podpiwek można samemu przyrządzić z suchej mieszanki dostępnej na allegro, lub gotowy kupić, lecz jest drogi. (nie mylić podpiwka z napojem "kwas chlebowy") Wyprodukowanie chleba na bazie podpiwka jest zdecydowanie trudniejszym zadaniem, jednak wspaniałe efekty smakowe i zdrowotne rekompensują poczyniony wysiłek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Zakwas

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować