Chamuła

4.5 (149 ocen)

Zupa ze śliwek, która przypomina mi smaki dzieciństwa i kuchnię mojej babci :-)

Składniki:

  • ok. 80 dag śliwek (użyłam Amersa, w okresie posezonowym można użyć kompotu ze śliwek)
    1 jabłko
    2 l wody
    1/2 szklanki śmietany kremówki
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1/2 łyżeczki cynamonu
    cukier do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa owocowa

Chamuła - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłko obrać, przekroić na 4 części i pokroić w plasterki. Śliwki przepołowić i wypestkować. Owoce przełożyć do garczka, zalać wodą i posłodzić do smaku. Pogotować do chwilę, aż owoce zaczną się rozpadać. Zagęścić śmietaną wymieszaną z mąką, doprawić cynamonem. Podawać z ziemniakami lub makaronem, np. świderki.

Porady

U mnie w domu, chamuła jest zawsze podawana z ziemniakami, okraszonymi wysmażoną słoniną z cebulką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować