Zupa ze śliwek, która przypomina mi smaki dzieciństwa i kuchnię mojej babci :-)
Składniki:
ok. 80 dag śliwek (użyłam Amersa, w okresie posezonowym można użyć kompotu ze śliwek)
1 jabłko
2 l wody
1/2 szklanki śmietany kremówki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki cynamonu
cukier do smaku
1.Jabłko obrać, przekroić na 4 części i pokroić w plasterki. Śliwki przepołowić i wypestkować. Owoce przełożyć do garczka, zalać wodą i posłodzić do smaku. Pogotować do chwilę, aż owoce zaczną się rozpadać. Zagęścić śmietaną wymieszaną z mąką, doprawić cynamonem. Podawać z ziemniakami lub makaronem, np. świderki.
Porady
U mnie w domu, chamuła jest zawsze podawana z ziemniakami, okraszonymi wysmażoną słoniną z cebulką.
Komentarze