Chałka pachnąca wanilią

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 25 min

Chałka jest delikatna w smaku, wilgotna i cudownie pachnie wanilią!

  • 1 godz. 25 min

Składniki:

  • na dwie chałki:
    0.5 kg mąki
    1 opakowanie suszonych drożdży (7g)
    4 łyżki cukru
    szczypta soli
    60 ml ciepłej wody (około 4 łyżek)
    150 ml ciepłego mleka (około 10 łyżek)
    2 jajka
    pół kostki masła lub margaryny
    cukier z dodatkiem wanilii lub cukier wanilinowy
    po płaskiej łyżeczce cynamonu i kardamonu lub gotowej przyprawy do piernika
    garść rodzynków, migdałów (opcjonalnie)
    tłuszcz do wysmarowania blaszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Chałka pachnąca wanilią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. W dużej misce mieszamy mąkę, drożdże, sól, cukier, cynamon, kardamon i łyżeczkę cukru z wanilią, rodzynki i migdały. Dodajemy lekko roztrzepane jajka, mleko i wodę (nie mogą być zimne). Rozpuszczamy masło, gdy trochę przestygnie powoli dolewamy do masy. Zagniatamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia (musi podwoić swoją objętość). Gdy ciasto wyrośnie sprawdzamy konsystencję. Powinno być dość gęste, elastyczne, jeśli jest za rzadkie możemy dosypać mąki i jeszcze chwilę powyrabiać. Ciasto dzielimy na dwie części - z każdej powstanie jedna chałka. Każdą część dzielimy jeszcze na trzy części, z których formujemy równej wielkości wałki (podobne do tych na leniwe). Zaplatamy wałki w warkocz, ja mój warkocz zwinęłam dodatkowo w wianek :) Ciasto można posmarować białkiem, ale nie trzeba. Wierzch posypujemy cukrem z dodatkiem wanilii :) Wkładamy do wysmarowanej tłuszczem blaszki (jeśli pieczemy warkocz to najlepiej zrobić to w keksówce, jeśli wianek to w blaszce jak na tort, obie można zastąpić naczyniami żaroodpornymi w odpowiednim kształcie). Pieczemy około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200'C.
    Podajemy samą lub z dodatkiem dżemu, miodu :)

Porady

Cukier waniliowy możemy zrobić sami w domu. Wystarczy do słoiczka z cukrem włożyć laskę wanilii. Intensywny aromat ma już sama zdrewniała część bez miąższu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować