Chałka jest delikatna w smaku, wilgotna i cudownie pachnie wanilią!
1 godz. 25 min
Składniki:
na dwie chałki:
0.5 kg mąki
1 opakowanie suszonych drożdży (7g)
4 łyżki cukru
szczypta soli
60 ml ciepłej wody (około 4 łyżek)
150 ml ciepłego mleka (około 10 łyżek)
2 jajka
pół kostki masła lub margaryny
cukier z dodatkiem wanilii lub cukier wanilinowy
po płaskiej łyżeczce cynamonu i kardamonu lub gotowej przyprawy do piernika
garść rodzynków, migdałów (opcjonalnie)
tłuszcz do wysmarowania blaszki
Chałka pachnąca wanilią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. W dużej misce mieszamy mąkę, drożdże, sól, cukier, cynamon, kardamon i łyżeczkę cukru z wanilią, rodzynki i migdały. Dodajemy lekko roztrzepane jajka, mleko i wodę (nie mogą być zimne). Rozpuszczamy masło, gdy trochę przestygnie powoli dolewamy do masy. Zagniatamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia (musi podwoić swoją objętość). Gdy ciasto wyrośnie sprawdzamy konsystencję. Powinno być dość gęste, elastyczne, jeśli jest za rzadkie możemy dosypać mąki i jeszcze chwilę powyrabiać. Ciasto dzielimy na dwie części - z każdej powstanie jedna chałka. Każdą część dzielimy jeszcze na trzy części, z których formujemy równej wielkości wałki (podobne do tych na leniwe). Zaplatamy wałki w warkocz, ja mój warkocz zwinęłam dodatkowo w wianek :) Ciasto można posmarować białkiem, ale nie trzeba. Wierzch posypujemy cukrem z dodatkiem wanilii :) Wkładamy do wysmarowanej tłuszczem blaszki (jeśli pieczemy warkocz to najlepiej zrobić to w keksówce, jeśli wianek to w blaszce jak na tort, obie można zastąpić naczyniami żaroodpornymi w odpowiednim kształcie). Pieczemy około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200'C.
Podajemy samą lub z dodatkiem dżemu, miodu :)
Porady
Cukier waniliowy możemy zrobić sami w domu. Wystarczy do słoiczka z cukrem włożyć laskę wanilii. Intensywny aromat ma już sama zdrewniała część bez miąższu.
Komentarze