Cebularze

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Cebularze to chyba jedne z najlepszych bułeczek (przynajmniej dla mnie). Te różnią się od tradycyjnych, smakują trochę jak pizza z cebulą Idealnie nadają się do zup takich jak żurek czy kartoflanka.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:


  • 3 szklanki mąki pszennej
    1 łyżka mąki razowej
    3 dag świeżych drożdży
    1 szklanka ciepłej wody (aby były delikatniejsze, można dać pół na pół z mlekiem)
    szczypta soli
    1 łyżeczka przyprawy do pizzy
    2 łyżki oliwy z oliwek
    1 łyżeczka słodkiej papryki

    2 cebule
    1/2 łyżeczki wegety
    1/2 łyżeczki majeranku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Cebularz

Cebularze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto wyrabiamy jak na pizzę. Mąki mieszamy ze sobą, robimy dołeczek, dajemy pokruszone drożdże i zalewamy wszystko ciepłą wodą. Zostawiamy do ,,napęcznienia". Następnie dajemy oliwę z oliwek, przyprawy i dokładnie wyrabiamy ciasto. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok 1 godzinę.
  • placuszki 2. Gdy ciasto ładnie wyrośnie wyrabiamy je jeszcze raz (bez mąki!) i tworzymy kulę, z której odrywamy niewielkie porcje ciasta. Z każdej porcji robimy kulkę, którą następnie zgniatamy (u mnie do tego posłużyła deska do krojenia:) ). Takie placuszki wykładamy na blachę i podpiekamy w 180*C przez 5 minut.
  • cebularz 3. Cebulę obieramy i kroimy na małe piórka. Podsmażamy na oleju. Gdy cebula lekko się zarumieni doprawiamy ją wegetą i majerankiem. Po podpieczeniu na każdego placuszka kładziemy cebulę
  • 4. Wszystko razem zapiekamy jeszcze ok 20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować