Carbonara z wędzoną makrelą i cukinią

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Wariacja na temat tradycyjnej carbonary, wędzony boczek zastąpiłam filetami wędzonej makreli wyszło po prostu pysznie. Zresztą wypróbujcie i przekonajcie się sami

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • na 4 osoby:
    300-400 g makaronu, u mnie uszka
    młoda cukinia
    czerwona cebula
    2 gałązki świeżego rozmarynu
    200 g wędzonej makreli, filety
    ząbek czosnku
    łyżka masła
    2 jajka od szczęśliwych kurek
    100 ml mleka
    40 g tartego parmezanu
    skórka z cytryny
    pieprz
    sól
    płatki chili

    świeży rozmaryn do posypania
    parmezan do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem Carbonara

Carbonara z wędzoną makrelą i cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku.

    Na suchej patelni podsmażamy cukinię pokrojoną w zapałkę, powinna się lekko zrumienić, dodajemy masło, lekko mieszamy.

    Cukinię przesuwamy na bok patelni. Podsmażamy cebulę z czosnkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Warzywa mieszamy ze sobą, przesuwamy na jedną stronę patelni. Układamy kawałki makreli skórą do dołu i smażymy, aż skórka będzie chrupiąca.

    Ugotowany makaron odcedzamy. Zostawiamy około 100 ml wody spod makaronu. Makaron dokładamy do warzyw i ryby. Wyłączamy ogień.

    W kubku mieszamy jajka z mlekiem i serem dodajemy gorącą wodę od makaronu. Sosem zalewamy gorący makaron, mieszamy.

    Całość posypujemy płatkami chili oraz skórką cytrynową.

    Makaron wykładamy na półmisek. Posypujemy tartym parmezanem i rozmarynem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Makaron Makrela

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować