1.Biszkopt;
Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Jajka ubijamy z cukrami na puszystą masę. Nadal ubijając dodajemy przesianą mąkę, olej i na końcu ocet. Wszystko dokładnie miksujemy. Formę o wymiarach 35x40 wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy gotową masę do formy. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 165* przez 20 - 25 minut. Ciasto ma odchodzić od formy. Następnie studzimy ciasto. Wystudzone ciasto ścinamy . Gdy ciasto jest już chłodne przystępujemy do jego nasączenia.
Poncz;
Do przegotowanej wody dodajemy cukier, aromat rumowy oraz spirytus. Wszystko dokładnie mieszamy. Łyżką nasączamy dokładnie ciasto < moje wchłonęło ponad 500ml ponczu>. . Nasączone ciasto odstawiamy na godzinę.
Krem;
Do rondelka wsypujemy kawy, cukier, żelatynę i zalewamy wrzątkiem. Wszystko dokładnie mieszamy. Chłodzimy, możemy wstawić do lodówki aby uzyskać stan lekko tężejący.
Do wysokiej miski wlewamy zimne mleko, wsypujemy śnieżki i ubijamy jakieś 3 minuty, następnie wlewamy lekko tężejące cappuccino. Wszystko ubijamy jeszcze przez 3 minutki. Gotowy krem wykładamy na biszkopt. Wstawiamy do lodówki na minimum godzinę.
Galaretka cappuccino;
Do rondelka wsypujemy kawy, cukier, żelatynę i zalewamy wrzątkiem. Wszystko dokładnie mieszamy . Chłodzimy, wstawiamy do lodówki aby uzyskać stan bardziej tężejący lecz nadal "ruchomy" galaretki. Gotową galaretkę wylewamy na krem cappuccino. Wstawiamy do lodówki na 2 godziny.
Na sam koniec ciasto osypujemy kakao. Gotowe. Najlepiej smakuję na drugi dzień.
Komentarze