CAPPUCCYNKA

4.5 (147 ocen)

  • 60 min

Moja wersja ciasta cappuccino. Znika błyskawicznie:) Polecam.

  • 60 min

Składniki:


  • Biszkopt kakaowy;
    9 jajek w rozmiarze M lub 7 w roz. L
    1/2 szklanki kakao
    3/4 szklanki mąki
    1 szklanka cukru
    1 op. cukru waniliowego
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 łyżki oleju
    2 łyżki octu
    Krem;
    2 op. Bitej śmietany "śnieżka" Gellwe"
    400 ml zimnego mleka
    6 poełnych łyżek kawy cappuccino dowolny smak
    1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej np nescafe creme
    3 pełne łyżki cukru
    1 pełna łyżka zelatyny
    200 ml. wrzątku
    Galaretka cappuccino;
    6 łyżek kawy cappuccino
    1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej nescafe creme
    2 łyżki żelatyny
    450 ml wrzątku
    3 łyżki cukru
    Poncz do nasączenia ciasta;
    woda <ilość w zależności od tego ile ciasto przyjmie. Po nasączeniu ciasto ma tyć jak dość mocno mokra gąbka >
    1 - 2 łyżki cukru
    2 łyżeczki aromatu rumowego
    3 kieliszki spirytusu <można pominąć>
    Wykończenie:
    kakao do osypania ciasta
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Cappuccynka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt;
    Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Jajka ubijamy z cukrami na puszystą masę. Nadal ubijając dodajemy przesianą mąkę, olej i na końcu ocet. Wszystko dokładnie miksujemy. Formę o wymiarach 35x40 wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy gotową masę do formy. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 165* przez 20 - 25 minut. Ciasto ma odchodzić od formy. Następnie studzimy ciasto. Wystudzone ciasto ścinamy . Gdy ciasto jest już chłodne przystępujemy do jego nasączenia.


    Poncz;
    Do przegotowanej wody dodajemy cukier, aromat rumowy oraz spirytus. Wszystko dokładnie mieszamy. Łyżką nasączamy dokładnie ciasto < moje wchłonęło ponad 500ml ponczu>. . Nasączone ciasto odstawiamy na godzinę.


    Krem;
    Do rondelka wsypujemy kawy, cukier, żelatynę i zalewamy wrzątkiem. Wszystko dokładnie mieszamy. Chłodzimy, możemy wstawić do lodówki aby uzyskać stan lekko tężejący.
    Do wysokiej miski wlewamy zimne mleko, wsypujemy śnieżki i ubijamy jakieś 3 minuty, następnie wlewamy lekko tężejące cappuccino. Wszystko ubijamy jeszcze przez 3 minutki. Gotowy krem wykładamy na biszkopt. Wstawiamy do lodówki na minimum godzinę.


    Galaretka cappuccino;
    Do rondelka wsypujemy kawy, cukier, żelatynę i zalewamy wrzątkiem. Wszystko dokładnie mieszamy . Chłodzimy, wstawiamy do lodówki aby uzyskać stan bardziej tężejący lecz nadal "ruchomy" galaretki. Gotową galaretkę wylewamy na krem cappuccino. Wstawiamy do lodówki na 2 godziny.

    Na sam koniec ciasto osypujemy kakao. Gotowe. Najlepiej smakuję na drugi dzień.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować