Caldo Verde

5 (1 ocen)

Cały sekret jej smaku opiera się na świeżych liściach kapusty galicyjskiej, couve galega lub jarmużu. Dodatkowo jednym z głównych składników jest tradycyjna, lekko pikantna, portugalska kiełbasa chorizo. . Zupa jest bardzo pożywna, konkretna i smaczna.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
    200 g kiełbaski chorizo
    250 g jarmużu
    3 litry bulionu
    2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
    1 cebula
    1 mały por
    2-3 ząbki czosnku
    3-4 łyżki oliwy z oliwek
    pieprz cayenne *
    pieprz czarny
    sól
    Dodatkowo:
    oliwa z oliwek
    1/2 pęczka koperku
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Caldo verde - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Chorizo kroimy w półplasterki. Cebulę, czosnek obieramy i drobno siekamy. W garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy chorizo i smażymy do momentu, aż kiełbasa się wysmaży. Pod koniec smażenia dodajemy cebule, czosnek i drobno pokrojonego pora. Mieszamy i chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy ziemniaki i smażymy przez 2 minuty, mieszając.
    Całość zalewamy bulionem i gotujemy. Kiedy ziemniaki będą miękkie dodajemy koncentrat pomidorowy i pokrojone na mniejsze kawałki liście jarmużu. Doprawiamy do smaku pieprzem, solą. Pamiętajmy jednak, że chorizo jest kiełbaską mocno przyprawioną, szczególnie dominuje w niej ostra papryka, więc należy uważać z przyprawami. Gotujemy przez 4-5 minuty, aż jarmuż zmięknie, a smaki się połączą. Zupę podajemy skropioną oliwą z oliwek.
    * można dodać jeśli lubicie ostrzejsze potrawy
    Buen Provecho !

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować