Burger z indyka

0 (0 ocen)

  • 30 min

Alternatywa dla hamburgerów

  • 30 min

Składniki:


  • 600 g mielonego mięsa z udźca indyczego
    1/2 szklanki posiekanych szalotek
    1/4 szklanki posiekanej kolendry
    4 łyżki oleju z pestek winogron
    1 łyżka tabasco
    1 łyżeczka mielonego kuminu
    sól
    pieprz
    4 bułki
    4 liście sałaty
    Salsa : 3 duże pomidory malinowe
    garść posiekanych listków bazylii
    1 łyżka oliwy
    1 łyżeczka soku z cytryny
    sól
    pieprz
    1 ząbek czosnku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Burger z indyka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowałem salsę : sparzyłem pomidory, obrałem, pokroiłem w kostkę i osączyłem na sitku. Przełożyłem do miski, zmiksowałem z garścią posiekanych listków bazylii, oliwą, sokiem z cytryny, ząbkiem czosnku, solą i pieprzem.

    Umyłem udźce indycze, zdjąłem skórę, oddzieliłem mięso od kości. Tak przygotowane mięso zmieliłem (drobne oczka). Wymieszałem z połową szklanki salsy, szalotkami, kolendrą, 3 łyżkami oleju, tabasco i kuminem, doprawiłem solą i pieprzem. Uformowałem 4 kotlety, które usmażyłem na pozostałej łyżce oleju ( po 3 minuty z każdej strony) na średnim ogniu, następnie zmniejszyłem ogień i smażyłem jeszcze ok. 4 minuty, odwracając kotlety po dwóch minutach. Bułki przekroiłem na pół i opiekłem w piekarniku. Spody bułek obłożyłem sałatą i mięsem, skropiłem salsą i przykryłem odkrojonymi wierzchami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować