Burger wegański - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Upiecz buraki w folii aluminiowej w piekarniku w temp. 200 stopni przez ok. 1 godzinę. Ugotuj kaszę jaglaną. Ostudź buraki i zetrzyj na tartce o średnich oczkach. Dodaj kaszę jaglaną. Posiekaj na drobno cebulę i natkę pietruszki. Wymieszaj. Dodaj mąkę owsianą, przeciśnięty przez praskę czosnek, sezam, olej i posiekaną na drobno papryczkę chili. Dopraw pieprzem i solą. Wymieszaj wszystkie składniki rękoma i uformuj kotlety. Piecz w piekarniku na blasze wyścieloną papierem do pieczenia w temp. 200 stopni przez ok. 30 minut.
2.Wypełnienie: pokrój pomidory, cukinie i cebulę na kółka. Włóż do piekarnika lub podsmaż na patelni grillowej. Umyj sałatę. Pokrój ogórki. Posiekaj na drobno koperek i szczypiorek. Pokrój na cienkie plastry paprykę.
3.Przekrój bułki w poprzek, wyłóż sałatę i kotlety. Następnie ułóż składniki z wypełnienia. Posmaruj majonezem i zamknij górną częścią bułki. Podawaj na ciepło lub zimno.
Komentarze