Burger wegański

0 (0 ocen)

Przepyszny burger na bazie buraków i kaszy jaglanej z dodatkiem sezamu i ziarnami słonecznika. To wegańska alternatywa dla miłośników burgerów.

Składniki:

  • Przepis na 5-6 burgerów

    5-6 bułek wg smaku (użyłam z ziarnami dyni i słonecznika)
    2-3 średniej wielkości buraki
    150 g kaszy jaglanej
    1 cebule
    garść natki pietruszki
    garść prażonych ziaren słonecznika
    3-4 łyżki mąki owsianej
    2 łyżki sezamu
    2 łyżki oleju
    ząbek czosnku
    niewielki kawałek papryczki chili
    sól
    pieprz

    2 pomidory
    2 ogórki
    1 mała cukinia
    1 cebula
    sałata
    koperek
    szczypiorek
    papryka słodka konserwowa (użyłam grillowanej)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety Burgery

Burger wegański - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Upiecz buraki w folii aluminiowej w piekarniku w temp. 200 stopni przez ok. 1 godzinę. Ugotuj kaszę jaglaną. Ostudź buraki i zetrzyj na tartce o średnich oczkach. Dodaj kaszę jaglaną. Posiekaj na drobno cebulę i natkę pietruszki. Wymieszaj. Dodaj mąkę owsianą, przeciśnięty przez praskę czosnek, sezam, olej i posiekaną na drobno papryczkę chili. Dopraw pieprzem i solą. Wymieszaj wszystkie składniki rękoma i uformuj kotlety. Piecz w piekarniku na blasze wyścieloną papierem do pieczenia w temp. 200 stopni przez ok. 30 minut.
  • 2. Wypełnienie: pokrój pomidory, cukinie i cebulę na kółka. Włóż do piekarnika lub podsmaż na patelni grillowej. Umyj sałatę. Pokrój ogórki. Posiekaj na drobno koperek i szczypiorek. Pokrój na cienkie plastry paprykę.
  • 3. Przekrój bułki w poprzek, wyłóż sałatę i kotlety. Następnie ułóż składniki z wypełnienia. Posmaruj majonezem i zamknij górną częścią bułki. Podawaj na ciepło lub zimno.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować