Bułeczki z soczewicą

4.5 (154 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pulchne, smaczne.W sam raz na drugie śniadanie

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    1/2 kg mąki
    3 żółtka
    1 łyżka cukru
    3 dkg drożdży
    5 dkg masła
    1/2 szkl mleka
    1/2 szkl słodkiej śmietany
    1/4 łyżeczki soli
    Nadzienie:
    1 szkl soczewicy
    1 cebula
    1 łyżka oleju
    1 jajko
    sól,pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Ciasto drożdżowe

Bułeczki z soczewicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mleka, drożdży,cukru i łyżki mąki zrobić rozczyn
  • 2. Powoli dodawać roztopione masło i ciągle wyrabiać. Pozostawić do wyrośnięcia
  • 3. Soczewicę umyć i ugotować w 1 1/2 szkl wody
  • 4. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju i razem z soczewicą przepuścić przez maszynkę
  • 5. Do miski przesiać mąkę, dodać żółtka, śmietanę sól, podrośnięte drożdże i wyrabiać ciasto
  • 6. Do farszu dodać jajko, przyprawić solą i pieprzem.Dobrze wymieszać
    ,
  • 7. Z ciasta formować bułeczki,nadziewać i odstawić na kilka minut do podrośnięcia. Piec ok 30 min w temp 180 stopni

Porady

Przed wstawieniem do piekarnika posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Soczewica

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować