Bułeczki z pieczarkami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Bułeczki te są tak smaczne, że znikają z talerza w mgnieniu oka. Cały sekret polega na tym, że pieczarki z cebulą są wcześniej usmażone na maśle klarowanym i to właśnie czyni bułeczki wyjątkowymi. Jedząc je, przypominają smak bułeczek z dziecięcych lat. W środku mięciutkie a na zewnątrz chrupiące...

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    (proporcje na 15 bułeczek / szklanka u mnie zawsze 250ml)
    550g mąki pszennej
    40g świeżych drożdży
    250ml wody
    1/2 łyżeczki cukru
    1 płaska łyżeczka soli
    50g masła (u mnie klarowane)

    Składniki na farsz:
    300g pieczarek
    100g sera żółtego
    2 średnie cebule
    zielona pietruszka (opcjonalnie)
    2 łyżki masła klarowanego do smażenia
    (można użyć normalnego masła)

    Dodatkowo:
    1 jajko roztrzepane + 1 łyżka mleka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Przekąski

Bułeczki z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.W ciepłej (nie gorącej) wodzie rozpuszczamy drożdże z cukrem, dodajemy 2 łyżki mąki (z tych 550g), mieszamy, przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.
    2.Do wyrośniętego rozczynu wsypujemy resztę mąki, sól i mieszamy drewnianą łyżką. Pod koniec dodajemy roztopione letnie masło i wyrabiamy ciasto aż będzie sprężyste. W miarę potrzeby, gdyby kleiło się, dosypujemy po trochę mąki ale nie za dużo, ciasto ma być puszyste ale nie mokre. Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na minimum 30 minut.
    3.W tym czasie kroimy pieczarki i cebulę, podsmażamy razem na maśle. Zanim ciasto wyrośnie, pieczarki wystygną. Ścieramy ser żółty na tarce o grubszych oczkach i jeśli dodajemy pietruszkę to siekamy ją.
    4.Gdy ciasto podwoi swoją objętość wykładamy na stolnicę i wałkujemy na prostokąt o grubości około 1 centymetra. Rozkładamy pieczarki, ser i posypujemy pietruszką. Zostawiamy około 4 centymetrowy górny pas wolny aby dobrze skleiła się rolada. Zwijamy płat w roladę, końce podwijamy a miejsce sklejenia powinno być pod spodem i na końcu spłaszczamy ją. Kroimy ostrym nożem w plastry o grubości 4-5 cm.
    5.Pokrojone plastry układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ja używam blachy tej z piekarnika. Czekamy około 20 minut aż wyrosną a następnie smarujemy roztrzepanym jajkiem z mlekiem.
    6.Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy (u mnie góra/dół) około 25-30 minut.

Porady

Drożdże najlepiej użyć świeże, pieczarki smażyć na maśle klarowanym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować