Bezowo - truskawkowa rozkosz

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Kruchutka beza, w środku lekko ciągnąca, przełożona bitą śmietaną z truskawkami i oblana czekoladą - czegóż chcieć więcej :)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki na bezę:
    Jeśli chcecie zrobić większą porcję, składniki należy podwoić
    2 białka (waga około 50g)
    80g cukru pudru
    szczypta soli
    różowy barwnik - u mnie w proszku (opcjonalnie)

    Dodatkowo:
    400g śmietanki kremówki 30% lub 36%
    (odłożyć 1 łyżkę do polewy)
    2 śmietan-fixy
    2 łyżki cukru pudru
    truskawki

    Polewa:
    40g czekolady gorzkiej lub mlecznej
    1 łyżka śmietanki (wcześniej odłożonej)
    Można użyć gotowego sosu czekoladowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Beza Bita śmietana

Bezowo - truskawkowa rozkosz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tak wyciskamy bezy na taki wzór. 1. 1.Białka w temperaturze pokojowej ubijamy ze szczyptą soli. Gdy piana zaczyna robić się gęsta, miksując dalej, dosypujemy partiami cukier puder. Pod koniec ubijania dodajemy odrobinę pożądanego barwnika i dalej miksujemy na najwyższych obrotach do momentu aż uzyskamy bardzo gęstą - sztywną masę białkową. Cały proces miksowania trwa około 10 minut.
    2. Blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.
    3.Pianę białkową przekładamy do rękawa cukierniczego i za pomocą końcówki tworzymy kształty. Ja użyłam tylki Wiltona 2D. Można użyć zwykłego woreczka odcinając róg i w ten sposób wyciskać masę tworząc pożądane wzory lub wyłożyć masę w kształcie dwóch prostokątów. Na zdjęciu widać w jaki sposób wyciskałam, góra, dół, góra, dół... i obok siebie.
    4.Piekarnik ustawiamy na 80-90 stopni i włączamy funkcję termoobieg. Wkładamy bezy i pieczemy/suszymy przez około 1 godzinę i 20 minut. Ja lubię bezy lekko ciągnące w środku i ten czas jest właśnie dla takich. Jeżeli chcecie aby były w całości chrupiące, wystarczy przedłużyć czas pieczenia o około 20 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki a bezy zostawiamy w piekarniku aby dobrze wystygły. Jeżeli przygotowujecie deser na następny dzień, mogą tam spokojnie zostać na całą noc.
    5. Schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem i pod koniec ubijania dodajemy śmietan-fixy. Kilka truskawek kroimy, resztę zostawiamy w całości.
    6.Na pierwszą bezę wykładamy połowę bitej śmietany. Ja użyłam rękawa i tylki ale można za pomocą woreczka lub po prostu rozsmarować na całej powierzchni. Pokrojone truskawki wciskamy w bitą śmietanę i przykrywamy drugą bezą. Na wierzch wykładamy resztę bitej śmietany, układamy całe truskawki i wkładamy na czas przygotowania polewy do lodówki. Dobra rada: truskawki myjemy z szypułkami, następnie osuszamy ręcznikiem papierowym lub wykładamy na ściereczkę aby przeschły.
    7.W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, dodajemy śmietankę i mieszamy. Ostudzoną polewą dekorujemy nasz deser.


Porady

Ubitą bezę szybciutko wyciskamy, nie możemy jej długo zostawiać.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować