Polecam bułeczki drożdżowe z bananami nigdy nie robiłam z takim nadzieniem ale miałam dojrzałe banany i zastanawiałam się do czego je wykorzystać i postanowiłam zrobić bułeczki. Wyszły pyszne polecam.
60 min
Dla 10 osób
Składniki:
250 ml lekko ciepłego mleka
80 g cukru
1 opakowanie suchych drożdży 7 g
2 żółtka
500 g mąki
70 g masła roztopionego
Szczypta soli
Cukier waniliowy
Skórka starta z cytryny
Dodatkowo
4 dojrzałe banany
Cynamon
Cukier
Roztrzepane białko
Bułeczki drożdżowe z bananami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do misy robota przesiej mąkę dodaj cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli, drożdże, żółtka wymieszaj następnie dolej mleko i masło oraz startą skórkę z cytryny. Ciasto wyrabiają ręcznie lub za pomocą miksera z hakiem około 10 minut.
Ciasto przykryj ściereczką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce.
2.Banany rozgnieść widelcem.
Wyrośnięte ciasto wyłóż na stolnicę oprószoną lekko mąką i rozwałkuj za pomocą dużego kółka np.kubka wycinaj kółka w środku zrób zagłębienie za pomocą szklanki i włóż po trochę bananów posyp cukrem i cynamonem. Przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut żeby odpoczęły.
Piecz około 25 minut w temperaturze 180 st.
Komentarze