Bułeczki drożdżowe podwójnie czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Drożdże kruszymy do miski, wsypujemy cukier i wlewamy letnie mleko. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut, aby drożdże zaczęły pracować.
Następnie dodajemy jajka, przesianą mąkę i miękkie masło. Zagniatamy ciasto, możemy to zrobić mikserem z hakiem. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne.
Tak przygotowane ciasto odstawiamy do wyrośnięcia. Przykrywamy ściereczką.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 równych części. Jeżeli chcemy uzyskać mniejsze bułeczki możemy podzielić na 15 kawałków. Każdy kawałek ciasta spłaszczamy wkładamy kostkę mlecznej czekolady i tworzymy zgrabną okrągłą kuleczkę.
Przygotowane bułeczki układamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i posypujemy mąką. Zachowujemy niewielkie odstępy, ponieważ bułeczki urosną.
Drożdżowe bułeczki pieczemy 40-45 minut w 180 stopniach góra dół. Upieczone drożdżówki studzimy na kratce.
Mleczną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, następnie polewamy bułeczki.
Porady
Dodatkowo możemy posypać wiórkami kokosowymi, zmielonymi orzechami lub płatkami migdałów.
Komentarze