Bułeczki drożdżowe z serem

3 (1 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób

Bardzo smaczne i puszyste bułeczki drożdżowe z serem idealne do kawki lub jako lunch do pracy czy szkoły.

  • 30 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • Ciasto drożdżowe
    0,5 kg mąki
    1 opakowanie suchych drożdży 7 g
    80 g cukru
    90 g roztopionego masła
    0,5 łyżeczki soli
    2 żółtka
    Cukier waniliowy
    Sok z cytryny
    1 szklanka ciepłego mleka


    Masa serowa
    300g białego sera
    3 łyżki cukru
    Cukier waniliowy
    2 żółtka
    Budyń waniliowy 40g
Wystaw ocenę:

3 (1 ocen)

Zobacz również:

Bułeczki drożdżowe

Bułeczki drożdżowe z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na masę serową wymieszaj ze sobą, odstaw.
    Do misy wsyp przesianą mąkę, zrób zagłębienie wsyp cukier, cukier waniliowy, suche drożdże i wlej ciepłe mleko. Ręcznie lub za pomocą miksera z hakiem zacznij wyrabiać ciasto dodaj żółtka, masło i sok z cytryny.
    Ciasto wyrabiają około 10 minut.
    Przykryj ściereczką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce.
  • 2. Wyjmij ciasto na opruszoną mąka stolnicę i wyrób rękami jeszcze chwilę elastyczne ciasto.
    Z ciasta wycinaj kółka i lekko rozwałkuj za pomocą szklanki zrób zagłębienie i wypełnij masę serową, boki posmaruj roztrzepanym jajkiem.
  • 3. Bułeczki drożdżowe przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut żeby odpoczęły.
    Piecz około 25 minut w temperaturze 180 st.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować