Bułeczki drożdżowe z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na masę serową wymieszaj ze sobą, odstaw.
Do misy wsyp przesianą mąkę, zrób zagłębienie wsyp cukier, cukier waniliowy, suche drożdże i wlej ciepłe mleko. Ręcznie lub za pomocą miksera z hakiem zacznij wyrabiać ciasto dodaj żółtka, masło i sok z cytryny.
Ciasto wyrabiają około 10 minut.
Przykryj ściereczką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce.
2.Wyjmij ciasto na opruszoną mąka stolnicę i wyrób rękami jeszcze chwilę elastyczne ciasto.
Z ciasta wycinaj kółka i lekko rozwałkuj za pomocą szklanki zrób zagłębienie i wypełnij masę serową, boki posmaruj roztrzepanym jajkiem.
3.Bułeczki drożdżowe przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut żeby odpoczęły.
Piecz około 25 minut w temperaturze 180 st.
Komentarze