Mało pracochłonne i smaczne ciasto, które dość często robię w okresie jesiennym, chcąc wykorzystać jabłka z własnego ogrodu.
20 min
Składniki:
50 dag mąki
25 dag masła
1 szkl. cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka śmietany 18%
2 całe jaja
1 kg jabłek
4 budynie śmietankowe lub waniliowe z cukrem
1,5l mleka
Budyniowy jabłecznik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę z masłem, cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia i śmietaną wyrabiamy na jednolitą masę. Wyrobione ciasto dzielimy na pół. Jedną część wałkujemy i wykładamy na blaszkę. Jabłka obieramy i układamy ćwiartki(jedna przy drugiej) na rozwałkowane ciasto. Gotujemy budynie zgodnie z przepisem z 1,5 l mleka. Jabłka zalewamy gorącym budyniem, a na budyń wykładamy drugi rozwałkowany placek ciasta.Pieczemy w 180 stopniach przez około 50 minut. Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze