Budyniowy jabłecznik

4.5 (190 ocen)

  • 20 min

Mało pracochłonne i smaczne ciasto, które dość często robię w okresie jesiennym, chcąc wykorzystać jabłka z własnego ogrodu.

  • 20 min

Składniki:

  • 50 dag mąki
    25 dag masła
    1 szkl. cukru pudru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka śmietany 18%
    2 całe jaja
    1 kg jabłek
    4 budynie śmietankowe lub waniliowe z cukrem
    1,5l mleka
Wystaw ocenę:

4.5 (190 ocen)

Zobacz również:

Desery Budynie

Budyniowy jabłecznik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę z masłem, cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia i śmietaną wyrabiamy na jednolitą masę. Wyrobione ciasto dzielimy na pół. Jedną część wałkujemy i wykładamy na blaszkę. Jabłka obieramy i układamy ćwiartki(jedna przy drugiej) na rozwałkowane ciasto. Gotujemy budynie zgodnie z przepisem z 1,5 l mleka. Jabłka zalewamy gorącym budyniem, a na budyń wykładamy drugi rozwałkowany placek ciasta.Pieczemy w 180 stopniach przez około 50 minut. Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Porady

Jabłka możemy zastąpić brzoskwiniami

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować