Jabłecznik kokosowo-budyniowy

5 (175 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Wilgotny, sycący, pachnący kokosem i bardzo szybko znikający jabłecznik wieloskładnikowy. Ciasto na dużą blachę.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Forma: 34x18 cm
    Składniki:
    Ciasto:
    4 jajka
    ¾ szklanki cukru
    1 szklanka mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka octu
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Papier do pieczenia
    Masa kokosowa
    200 g wiórek kokosowych
    ¾ szklanki cukru pudru
    1 opakowanie margaryny(u mnie Kasia)
    2 jajka
    Masa budyniowa:
    2 budynie waniliowe
    ¾ l mleka
    2 łyżki cukru
    Masa z jabłkami
    1 kg winnych jabłek
    5-6 łyżek cukru
    2 łyżki bułki tartej
Wystaw ocenę:

5 (175 ocen)

Zobacz również:

Desery

Jabłecznik kokosowo-budyniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: białka oddzielić od żółtek, dodać cukier ubić na sztywną pianę. Do żółtek dodać ocet, wymieszać, dodać do ubitych białek, wymieszać delikatnie. Składniki sypkie wymieszać ze sobą, dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszać. Wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, piec około 30 minut w temp. 180 stopni.
    Jabłka obrać ze skórki, wydrążyć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce, dodać cukier, całość smażyć około 5 minut.
    Budyń ugotować na mleku z cukrem.
    Margarynę stopić, dodać wiórki kokosowe i cukier, wymieszać , wystudzić. Do wystudzonej masy dodać jajka, wymieszać mikserem.
    Na podpieczone i wystudzone ciasto wysypać bułkę tartą, wyłożyć masę jabłkową. Na całość wyłożyć budyń a na wierzch masę kokosową. Wyrównać ciasto. Piec 35 minut w temp. 180 stopni.

Porady

1. do ciasta można dodać pokrojone owoce np. kiwi

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Jabłka Wiórki kokosowe

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować