Budyniowa pychotka Ani

4.5 (176 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Ciasto jest dość tanie ale za to bardzo smaczne. Można je przygotować z innymi owocami w środku np. brzoskwiniami, truskawkami, wiśniami. Na pewno każdemu posmakuje. U mnie zajada się nim cała rodzina

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • CIASTO
    1 kostka margaryny
    3 szklanki mąki tortowej
    1 szklanka cukru pudru
    1 torebka cukru waniliowego
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 jajka
    BUDYŃ
    0,5 l mleka
    0,5 l wody
    1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżka mąki pszennej
    2 łyżki mleka sojowego w proszku (ewentualnie zwykłego mleka w proszku)
    4 łyżki cukru
    2 opakowania budyniu o smaku toffi (może być inny smak wedle uznania)
    3 jabłka
    rodzynki
Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Zobacz również:

Kruche ciasto Desery

Budyniowa pychotka ani - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy tak aby połączyły się w jednolita masę. Część ciasta około 1/3 wkładamy do woreczka a następnie do zamrażarki. ( Z tej części zrobimy górna warstwę ciasta). Pozostałą część ciasta rozwałkowujemy i wykładamy do wcześniej nasmarowanej i posypanej mąka blachy. Może to również być okrągła tortownica wtedy ciasto będzie grubsze.
  • 2. W czasie, gdy reszta ciasta chłodzi się w zamrażarce przygotowujemy jabłka. Obieramy i kroimy na drobne kawałki. Rodzynki zalewamy wrzątkiem, a gdy spuchną odcedzamy wodę.
  • 3. Mleko i wodę wlewamy do garnka, część pozostawiamy w wysokim naczyniu. Podgrzewamy mleko z wodą dodajemy cukier i mleko sojowe (bądź zwykłe mleko w proszku). Do wysokiego naczynia w którym znajduje się odlane mleko z wodą dodajemy budynie, mąkę ziemniaczana, mąkę pszenna i dokładnie mieszamy, tak aby nie było grudek. Do gotującego się mleka wlewamy przygotowany budyń.
  • 4. Gdy budyń się zagotuję dodajemy do niego namoczone wcześniej rodzynki. Na surowe ciasto w blasze wylewamy część gorącego budyniu i układamy kawałki jabłek, następnie wylewamy resztę budyniu. Na wierch budyniu ścieramy na tarce ciasto z zamrażalnika. Całość pieczemy w piekarniku z termoobiegiem około 45minut w temperaturze 160 stopni.
  • 5. Upieczone ciasto wystawiamy do przestygnięcie. Doskonale smakuje polane mleczną polewą czekoladową z torebki.

Porady

Jeżeli podczas wylewania budyniu stwierdzisz, że jest on za mało słodki można posypać go cukrem pudrem albo starte ciasto posypać cukrem kryształem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować