Brzoskwiniowy torcik

4.5 (160 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min

Szybki i prosty sposób na smakowity torcik. Jestem dopiero amatorką pieczenia, ale to ciasto wyszło mi idealnie.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    3 jajka
    12 dag cukru
    12 dag mąki
    2 dag kakao

    Warstwa śmietanowa:
    3 łyżki żelatyny
    50 dag śmietanki 30%
    20 dag cukru pudru
    2 cukry waniliowe
    sok z połowy cytryny

    Warstwa brzoskwiniowa:
    30 dag brzoskwiń z puszki
    3 łyżki żelatyny

    Dodatkowo:
    2 połówki brzoskwiń do dekoracji
    galaretka brzoskwiniowa lub pomarańczowa
Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery

Brzoskwiniowy torcik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Jajka ubić z cukrem. Wymieszać z mąką i kakao. Ciasto piec 40 min w temp. 160 stopni.
  • 2. Warstwa brzoskwiniowa: Brzoskwinie zmiksować z 100 ml zalewy. Wymieszać z rozpuszczoną żelatyną. Rozsmarować na upieczonym cieście i schładzać w lodówce.
  • 3. Warstwa śmietanowa: Śmietankę ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać sok z cytryny. Połączyć z rozpuszczoną żelatyną. Rozsmarować na warstwie brzoskwiniowej. Udekorować kawałkami brzoskwini. Schłodzić.
  • 4. Rozpuścić galaretkę i zalać nią wierzch tortu. Odstawić do stężenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie w puszce

Notka redakcyjna

KHWS_01-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować