Brzoskwiniowa rolada z masą piankową

0 (0 ocen)

Tę roladę piekłam na swoje urodziny ............

Składniki:

  • Biszkopt :
    4 jajka
    3 łyżki mąki pszennej typ 500
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    4 łyżki cukru
    1 cukier waniliowy
    5 kolorów barwników spożywczych
    Masa :
    550 g serka waniliowego z kawałkami wanilii ( 400 g + 155 g )
    2 serki stracciatella ( po 155 g każdy )
    2 szk gorącej przegotowanej wody
    1,5 op galaretki morelowej
    Dodatkowo :
    2 brzoskwinie ( świeże )
    małe listki mięty
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Rolada Desery

Brzoskwiniowa rolada z masą piankową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • biszkopt 1. Biszkopt :
    Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodać żółtka i delikatnie wymieszać. Potem do miski z masą jajeczną przesiać obie mąki i wymieszać ale już ręcznie. Ciasto podzielić na 5 części i do każdej z nich dodać po odrobinie barwników spożywczych ( kolory mogą być według własnego upodobania ). Dokładnie ale delikatnie wymieszać każdy kolor osobno. Blachę z wyposażenia kuchenki wyłożyć papierem do pieczenia i na papier kleksami wyłożyć wszystkie kolory masy. Następnie łopatką lub innym narzędziem wyrównać powierzchnię i wstawić blachę do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 20 minut. Po upieczeniu wyjąć biszkopt na ściereczkę papierem do góry i zdjąć papier a potem biszkopt zwinąć w rulon razem ze ściereczką. Taki rulon zostawić do wystudzenia.
  • masa 2. Masa :
    Galaretkę dokładnie rozpuścić we wrzącej wodzie i schłodzić. Wszystkie serki umieścić w misce, zmiksować i dodając zimną galaretkę nadal mieszać aż się połączy. Gdyby okazało się, że jest rzadka wystarczy wstawić ją do lodówki do lekkiego ścięcia.
  • rolada 3. Przełożenie :
    Brzoskwinie umyć i pokroić w kostkę. Zimny biszkopt rozwinąć ze ściereczki, wyłożyć masę ( część zostawić na wierzch rolady ) i rozsmarować po biszkopcie. Część brzoskwiń zostawić do dekoracji rolady a resztę rozsypać na masie piankowej. Zwinąć roladę i położyć ją łączeniem do dołu. Wierzch rolady pokryć masą i posypać odłożonymi kostkami brzoskwini. Roladę wstawić do lodówki do stężenia na co najmniej godzinę a przed podaniem udekorować listkami mięty.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować