Brukselka z korniszonem

0 (0 ocen)

Prosta sałatka obiadowa. Najbardziej przypadnie do gustu miłośnikom ostrych smaków, choć pewnymi zabiegami można nieco złagodzić jej pikanterię.

Składniki:

  • 700 g brukselki
    1 słoik ogórków konserwowych (o poj. 1/2 L)
    1 średnia biała cebula
    1 pęczek koperku
    2 - 3 łyżki oliwy
    1 - 2 łyżki soku z cytryny lub octu
    1 łyżeczka pieprzu ziołowego
    1/3 łyżeczki mielonych owoców kolendry
    do smaku: sól, cukier, biały pieprz mielony
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Brukselka z korniszonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Brukselka z korniszonem 1. Brukselkę ugotować al dente lub do miękkości (20 - 30 min) w lekko osolonej wodzie. Odcedzić, wystudzić i pokroić na ćwiartki. Dodać pokrojone korniszony oraz posiekaną cebulę i koperek. Wsypać pieprz ziołowy i kolendrę. Wymieszać. Następnie dodać oliwę oraz sok z cytryny/ocet i ponownie wymieszać. Sałatkę doprawić do smaku. Przed podaniem odłożyć w chłodne miejsce, by składniki się przegryzły.

Porady

Aby złagodzić ostrość sałatki, cebulę należy sparzyć.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na zimno Na zimno Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować