Młoda kapusta z korniszonem i curry

0 (0 ocen)

Prosta i smaczna sałatka z młodej kapusty, z dodatkiem ogórka konserwowego, z aromatycznym sosem z curry. Polecam, zwłaszcza, że sezon na kapustę w pełni.

Składniki:

  • 1/2 większej główki młodej kapusty (800g)
    6 średnich korniszonów - ogórków konserwowych (łącznie 350g)
    3 ząbki czosnku
    1 pęczek koperku
    1 pęczek szczypiorku
    5 łyżek oliwy
    2 - 3 łyżki soku z cytryny
    1 - 2 łyżki płynnego miodu
    1 łyżka curry
    sól do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Młoda kapusta z korniszonem i curry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Młoda kapusta z korniszonem i curry 1. W garnku wymieszać oliwę, miód, posiekany czosnek i przyprawę curry. Całość podgrzewać 2 - 3 min. Wystudzić. Następnie dodać sok z cytryny i sól do smaku. Wymieszać.
  • Młoda kapusta z korniszonem i curry 2. Kapustę poszatkować, obgotować (ok. 5 min) w wodzie bez dodatków, odcedzić i wystudzić. Przełożyć do miski. Dodać pokrojone w kostkę korniszony oraz posiekaną zieleninę.
  • Młoda kapusta z korniszonem i curry 3. Całość polać przygotowanym sosem i dokładnie wymieszać. Sałatkę odłożyć, by składniki przegryzły się smakami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować