Brudasek

5 (169 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Miękkie i puszyste ciasto. Piekłam je razem z babcią.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
    1,5 szklanki cukru
    4 jajka
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 szklanka oleju
    0,5 szklanki mleka
    1 łyżeczka sody
    3-4 łyżki kakao
    pół słoika dżemu ( malinowy, truskawkowy, śliwkowy)
    aromat pomarańczowy
    cukier waniliowy
Wystaw ocenę:

5 (169 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Brudasek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ucieramy z cukrami na puszystą masę. Mąkę przesiewamy do osobnej miski i mieszamy z proszkiem, sodą i kakao. Do żółtek dolać 2-3 łyżki mleka i dokładnie wymieszać.
  • 2. Do piany z białek dodać 1/2 mąki, żółtka i olej. Zmiksować aż składniki się połączą. Dosypać resztę mąki, dodać dżem, mleko i kilka kropel olejku. Miksować jeszcze chwilę. Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Porady

Do ciasta można dodać orzechy, rodzynki lub migdały.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować