Brokułowa wariacja

4.5 (161 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Przepis pochodzi zza oceanu. Sałatka króluje jako główne danie na imprezach. Cieszy się ogromnym uznaniem.

Składniki:

  • ● 2 brokuły
    ● 10 plasterków chudego wędzonego boczku (lub baleronu)
    ● szklanka łuskanych pestek słonecznika
    ● 1/2 szklanki posiekanej czerwonej cebulki
    ● 1/2 szklanki rodzynek
    Sos:
    ● 1 szklanka majonezu
    ● 2 łyżki cukru
    ● 3 łyżki octu winnego
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Brokułowa wariacja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyte brokuły kroimy i obrywamy
    małe różyczki. Boczek
    lub baleron podsmażamy na patelni,
    a następnie kroimy w kosteczkę.
  • 2. Wszystkie składniki, łącznie
    ze słonecznikiem, cebulką i rodzynkami wsypujemy do miski
    i mieszamy.
  • 3. Ocet podgrzewamy i rozpuszczamy
    w nim cukier. Studzimy
    i mieszamy z majonezem, aż
    będzie gęsty. Sałatkę polewamy
    sosem i dokładnie mieszamy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brokuły

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_06-2008

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować