brokuł
puszka kukurydzy
ser typu feta
3 garście pestek słonecznika
jogurt grecki
3 ząbki czosnku
pieprz, sól
sos do sałatek, np. francuski
sok z cytryny
Sałatka brokułowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Brokuł myjemy, dzielimy na różyczki, gotujemy lub przygotowujemy w parowarze.
2.Przygotowujemy sos. Do jogurtu dodajemy sos sałatkowy, przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
3.W naczyniu układamy warstwowo: brokuł, kukurydza, ser feta pokrojony w kostkę. Liczba warstw zależy od naczynia jakie wybierzemy. Może być nawet po jednej warstwie danego składnika.
4.Polewamy sosem.
5.Na patelni prażymy chwilę pestki słonecznika. Posypujemy po sosie.
Komentarze